2 comments on “Decisions

  1. Shalom Raymond,

    Het was heel verhelderend. Met name hoe je beschreef dat cultuur mede bepaalt hoe men alledaagse zaken, beslissingen en gewoonten invult.
    Wat mij opvalt is dat men in de niet-Joodse wereld vaak het nieuwjaar als momentum ziet om bijvoorbeeld te komen tot goede voornemens. In het Jodendom is dit niet anders. Ons Nieuwjaar is feestelijk maar hetgeen centraal staat is hoe God ons beoordeelt en wat ons op basis van het geleverde van het vorig jaar te wachten staat voor het volgende jaar. Zie het als een landbouwer die zaait, maar weet dat als hij verkeert zaait er geen goede opbrenst zal zijn. Als een bedrijf die een slechte jaarbalans heeft als gevolg van verkeerde beslissingen. De maand van Joods Nieuwjaar gaat gepaard met wat wij noemen: inkeer, wederkeer (repentance). Dit vereist een eerlijke kijk op ons zelf. Maar hoe kom je hiertoe? Deze vraag wordt alleen maar sterker als God geen deel van je leven uitmaakt. Je bent dan op jezelf aangewezen. Je moet dan zelf inzien dat het beter kan/moet. Dus hoe kom je tot een inkeerproces als je geen godsdienst hebt of beleeft?
    Toch zie ik hierin een antwoord binnen het Jodendom. De gebeden die we uitspreken voorafgaand aan en op Joods Nieuwjaar zijn als eerste een erkenning aan een grotere macht en daaraan gerelateerd een erkenning dat wij slechts stof zijn. Dit principe zou ook zonder Godsbesef kunnen werken. Men ziet om zich heen mensen die het beter afgaat. Men gaat zich zaken afvragen waarom de ander succesvoller is. Men komt dan tot de conclussie dat er iets missende is bij zichzelf. Men cijfert zich weg. Pas als men zich wegcijfert is er plaats om tot een beter persoon te komen. Zie het als een glas met cola. Je weet dat de cola slecht is voor de gezondheid. Maar het glas is vol. Er kan niet iets gezonds bij. Dus moet men het glas legen. Overboord gooien. Pas dan is er plaats voor een gezonde inhoud.
    Een ander voorbeeld die bewezen is. Een gestressed leven. Men is moe. Toch is de antidote om te sporten. Het leegt en vult gelijktijdig aan. In principe had men dit niet verwacht want als je moe bent, hoe kan je dan sporten? Het antwoord is: niet toegeven. Maak je lichaam en geest leeg. Dit kan door: sport of meditatie. Twee tegenovergestelden, maar wel twee mogelijkheden die bewezen zijn.

    Ik heb enorm genoten van jouw verhaal en hoop je blog meer te gaan volgen.

    Dennis Bueno de Mesquita

    • Dennis, bedankt voor je inzichten ten aanzien van de weg die men kiest om tot zelf kennis, zelf verwezenlijking en onze plaats in het universum te komen.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.